Jezus powiedział: ”Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je. Idą one za Mną i Ja daję im życie wieczne. Nie zginą one na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki. (J 10,27-30)

Placek Trzech Króli – smaczna tradycja

Z okazji święta Trzech Króli w różnych krajach na całym świecie piecze się specjalne ciasta. Poznaj najsmaczniejsze tradycje na Epifanię. A może upieczesz któreś z nich? 

Organizator Orszaku Trzech Króli ogłosili nawet Konkurs Kulinarny "Potrawy na Trzech Króli" zachęcamy  więc do udziału.

CIASTO Z „DUCHEM” ;)

Przepis i składniki:      1 szklanka= 250ml

Biszkopt:
• 4 jajka
• 1 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
• 3 szklanki cukru
• 2 łyżki wody

Pascha - Pan jest już Blisko :) 

Gotuj z Ks. Robertem !
          Składniki: 
     -  500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
     - 3 żółtka     -  150g cukru 
     -  2 łyżeczki cukru waniliowego 
     -  130m1 słodkiej śmietany 30- 36% 
     -  130g masła 
     -  50g migdałów
     -  50g rodzynek 
     -  50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  Sposób przygotowania: 

Bliny pani Eleonory

bliny ziemnaczane        Choć bliny kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią naszych wschodnich sąsiadów, gdzie stały się daniem narodowym, korzenie tych wypieków mogą sięgać znacznie dalej. Badacze przekonują, że Słowianie wypiekają bliny przynajmniej od VIII wieku. Danie to nie wymaga ani wymyślnych składników, ani zbyt wiele czasu, ani też niezwykłych talentów kulinarnych. Bliny są doskonałe na przyjacielskie spotkania, rodzinne obiady i kolacje. Nie należy się spodziewać wodotrysków i szału w samych blinach. W końcu to mąką czy ziemniaki i jajka, smaki znane z placków i naleśników. 

Gościmy

Odwiedza nas:

1
gości

PARAFIA RZYMSKOKATOLICKA p.w. Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim 

83-000 Pruszcz Gdañski, woj. pomorskie, Tel.: 58 682-22-58, email: biuro@pruszcz.diecezja.pl


Produkcja: 2013 - MembinaDesign.pl