Po tym zaś poznajemy, że Go znamy, jeżeli zachowujemy Jego przykazania. Kto mówi: „Znam Go”, a nie zachowuje Jego przykazań, ten jest kłamcą i nie ma w nim prawdy. (1 J 2,5)

Przypominamy ciasto z „DUCHEM” ;) księdza Roberta

 

Przepis i składniki:      1 szklanka= 250ml

Biszkopt:
• 4 jajka
• 1 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
• 3 szklanki cukru
• 2 łyżki wody

Poncz:
• 20ml wódki
• 20ml wody
Ciasto makowo- kokosowe:
• 6 białek
• 130g cukru pudru
• 150g suchego maku
• 150g wiórków kokosowych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
• 6 żółtek
• 80g cukru
• 25g mąki pszennej
• 25g mąki ziemniaczanej
• 375ml mleka
• 250g masła
Polewa czekoladowa:
• 100g masła
• 50g kakao
• 120g cukru pudru
• 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
• 400- 450g powideł śliwkowych
• ok. 200g biszkoptów okrągłych (lub herbatników)
• ok. 200- 250ml likieru pomarańczowego (lub rumu, wódki)
• wiórki kokosowe (opcjonalnie)
_____________________________________________________

Sposób przygotowania:
1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Ciasto makowo- kokosowe. Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką zmieszany mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

4. Przygotować poncz. Wódkę wymieszać z wodą i nasączyć biszkopt. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć ciasto makowo-kokosowe.

5. Przygotować masę budyniową. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodać obie mąki. W międzyczasie zagotować mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Następnie postawić garnek z masą na piecu i ciągle mieszając, zagotować. Gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

6. Masę budyniową rozsmarować na cieście makowo- kokosowym.

7. Likier pomarańczowy (lub inny alkohol) nalać do głębokiego talerza lub miseczki. Biszkopty moczyć z obu stron w alkoholu i układać rzędami na masie budyniowej.

8. Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polewę złożyć na biszkoptach.

9. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie można posypać z góry wiórkami kokosowymi.

S M A C Z N E G O !
___________________________
Źródło: Przepisy pochodzą z archiwalnego czerwcowego numeru "Na Wieży"z 2017r

Gościmy

Odwiedza nas:

1
gości

PARAFIA RZYMSKOKATOLICKA p.w. Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim 

83-000 Pruszcz Gdañski, woj. pomorskie, Tel.: 58 682-22-58


Produkcja: 2013 - MembinaDesign.pl