Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znają, podobnie jak Mnie zna Ojciec, a Ja znam Ojca. Życie moje oddaję za owce. Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić... (J 10,14)

Placek Trzech Króli – smaczna tradycja

 

Z okazji święta Trzech Króli w różnych krajach na całym świecie piecze się specjalne ciasta. Poznaj najsmaczniejsze tradycje na Epifanię. A może upieczesz któreś z nich? 

Organizator Orszaku Trzech Króli ogłosili nawet Konkurs Kulinarny "Potrawy na Trzech Króli" zachęcamy aby sprawdzić inne przepisy.

Więcej znajdziesz TU: http://orszak.org    

 

________________________________________

       Tradycja pieczenia placka Trzech Króli prawdopodobnie wywodzi się z pogańskiego zwyczaju wypiekania zimowych słodyczy zawierających suszone owoce i całe orzechy, które miały symbolizować szczęście. W średniowieczu we Francji i Hiszpanii zwyczaj został połączony z uroczystością Objawienia Pańskiego. Szybko rozprzestrzenił się w całej Europie, a także poza nią. Wiecej o tej tradycji z przykładami z całego świata można przeczytać na stronie:  https://pl.aleteia.org 
Którą gorąco polecamy.

        Przepisów jest wiele i można je łatwo znaleźć w internecie: sa propozycje z ciasta francuskiego i drożdżowego, które proponujemy. Ciasto drożdżowe jest łatwe i szybkie do przygotowania, po upieczeniu jest miękkie, puszyste, pachnące skórką cytrynową, a rodzynki są delikatnie nasączone alkoholem. Całość tworzy niepowtarzalny smak wyjątkowego ciasta drożdżowego, które można piec nie tylko na Święto Trzech Króli. Porcja na tortownicę o średnicy 24 cm z kominkiem, aby po upiecznieniu ciasto tworzyło koronę.

SKŁADNIKI:
. 27 dag mąki
. szczypta soli
. 1 dag drożdży
. 1,5 łyżki cukru
. 1/2 szklanki mleka
. 5 dag margaryny (lub masła)
. 1 jajko
. 1 białko
. skórka z 1/2 cytryny
. 35 dag rodzynek
. nieco rumu do namoczenia rodzynek (może być również koniak bądź whisky)
. 1 migdał obrany ze skórki
. żółtko do posmarowania ciasta
. płatki migdałowe do dekoracji

 PRZEPIS

Drożdże wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i letnim mlekiem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie rodzynki namoczyć w whisky. Margarynę
rozpuścić na małym ogniu i lekko przestudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, całe jajko i białko, skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto. Pod
koniec wyrabiania wlać roztopioną margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i gładkie, i będzie odchodziło od ścianek miski oraz od ręki. Następnie
wsypać rodzynki (wcześniej osączone na siteczku) i włożyć migdał obrany ze skórki. Całość jeszcze przez chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i
pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość zacząć formować małe bułeczki i układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia z kominkiem jedna obok drugiej, tak
aby dotykały siebie i tworzyły koronę. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do
wyrośnięcia (do momentu nagrzania piekarnika). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawić ciasto i piec 40 minut.
_______________
Przepis ze zdjęciem j/w znaleźliśmy na stronie:  https://www.ciasta.net, która zawiere wiele smacznych propozycji do wykorzystania.

Gościmy

Odwiedza nas:

1
gości

PARAFIA RZYMSKOKATOLICKA p.w. Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim 

83-000 Pruszcz Gdañski, woj. pomorskie, Tel.: 58 682-22-58


Produkcja: 2013 - MembinaDesign.pl