Gotuj z ks. Robertem
Rozpoczynamy nowy dział na naszej stronie, który patronuje znany ekspert ks. Robert. Zamieszczamy tu ciekawe przepisy, prostych i łatwych do wykonania potraw naszych parafian. Nasi mieszkańcy pochodzą z różnych stron, więc mamy okazję poznać ciekawe często nieznane potrawy. Jest okazja się podzielić, by rozwinąć bogactwo swojej kuchni.
Mamy zimę więc - Serniczek na zimno
Składniki na 1 serniczek:
- 1 łyżka żelatyny
- 200 g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżka miodu
- 2-3 krople aromatu śmietankowego
Składniki na sos owocowy:
- 100 g mrożonych owoców np. jeżyn
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Wsyp do małego garnuszka żelatynę, zalej 1-2 łyżkami zimnej wody i odstaw
- Gdy żelatyna spęcznieje podgrzej ją na małym ogniu i odstaw do przestygnięcia
- Wymieszaj blenderem lub robotem kuchennym twaróg, jogurt i miodem na gładką masę
- Przestudzoną żelatynę i aromat śmietankowy dodaj do masy serowej, następnie dokładnie wymieszaj
- Przełóż masę sernikową do formy metalowej lub silikonowej i wstaw sernik do lodówki.
- Wyciągnij stężały serniczek zanurzając formę w gorącej wodzie na kilka-kilkanaście sekund (sernik powinien łatwo odejść od podgrzanych ścianek formy).
Sos owocowy:
- Rozgrzej patelnię lub rondelek
- Zmiksuj blenderem mrożone owoce z cukrem i cynamonem.
- Wlej owoce na patelnie i podgrzewaj, aż sos się zredukuje i uzyska konsystencję syropu
- Polej sernik przestudzonym sosem,
SMACZNEGO! ;)