Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znają, podobnie jak Mnie zna Ojciec, a Ja znam Ojca. Życie moje oddaję za owce. Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić... (J 10,14)

Pascha - Pan jest już Blisko :) 

 

Gotuj z Ks. Robertem !
          Składniki: 
     -  500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
     - 3 żółtka     -  150g cukru 
     -  2 łyżeczki cukru waniliowego 
     -  130m1 słodkiej śmietany 30- 36% 
     -  130g masła 
     -  50g migdałów
     -  50g rodzynek 
     -  50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  Sposób przygotowania: 

 

1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok, 10 min. Masa powinna trochę zgęstnieć.
4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godz.
7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.
8. no i choć o jeden kawałeczek prosimy :)
____________________
Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie. Dodatki do paschy – cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, symbolizującymi bogactwo i dobrobyt.Kształt ściętej piramidy symbolizować ma Grób Chrystusa.Pascha jako potrawa Wielkanocna znana jest również w Polsce, zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. W ostatnich czasach, w związku z zanikiem znajomości tradycji i symboliki traktowana bywa jako zwykły deser, podawany przez cały rok, także w dni powszednie.
__________
Obrazek wprowadzenia pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pascha-wielkanocna
Którą polecamy - jest tam wiele interesujących przepisów.

Gościmy

Odwiedza nas:

7
gości

PARAFIA RZYMSKOKATOLICKA p.w. Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim 

83-000 Pruszcz Gdañski, woj. pomorskie, Tel.: 58 682-22-58


Produkcja: 2013 - MembinaDesign.pl